Idag går det att köpa glasögon såväl hos optikern som över internet. Hur du än gör, och vare sig det är den första gången du köper glasögon eller om du gjort det tidigare, är det klokt att alltid genomföra en grundlig synundersökning hos en optiker först. Köper du glasögonen hos optikern ingår synundersökningen ofta i priset. Det är också din lagliga rätt att begära ut receptet för glasögon, även om du ibland måste be om det. Detta recept kan du sedan använda när du beställer glasögon över internet.

Priset på glasögon varierar kraft, från några hundra till tusentals kronor. Det beror till dels på att utbudet är så stort, och det är naturligtvis skillnad på glasögon från kända designermärken och budgetprodukter. Var man köper glasögon spelar också stor roll, och nätet är vanligtvis billigast, eftersom internetbutikerna enbart är inriktade på försäljning. Nackdelen kan vara att man inte alltid har möjlighet att prova glasögonen först. Många internetbutiker har dock gjort det möjlighet att beställa hem bågar utan köptvång. Ofta får man runt fem stycken som man kan jämföra. De skickas sedan tillbaka i samband med att man gör sitt inköp.

Vanligtvis får man hem glasögonen inom ett par veckor. Vid köp över internet gäller den s.k. distans- och hemförsäljningslagen, som ger en ångerrätt i 14 dagar. Ångerrätt gäller vid köp inom hela EU, även om tiden kan variera mellan olika länder. Eftersom glasögon kan vara en kostsam investering kan det också vara värt att teckna en tilläggsförsäkring. Man bör då tänka på att välja en försäkring som passar ens behov, samt noga läsa villkoren.